Benvingut@!

Aquest és el meu bloc, un espai on hi trobareu algunes reflexions que faig en veu alta i aquells temes que, per algun motiu o altre, he volgut compartir. Fa temps que ho volia fer. No us passa que de vegades teniu ganes de dir la vostra i no sabeu on fer-ho? Per aquest motiu he decidit obrir un bloc, on dir la meva. » Seguir llegint

Gràcies per la teva visita.
 

dilluns, 6 de febrer del 2012

L’oblidada Creu d’Olorda


En arribar a Sant Feliu el primer que ens sorprèn és la visió de la fàbrica de ciment emergint imponent sota el Puig d’Olorda. Aquest cim conegut com “la Creu”, per la immensa creu que el corona, aixeca els seus 436 metres per damunt de la ciutat de Sant Feliu.

45 anys a Sant Feliu

La fàbrica de ciment, coneguda popularment com “la Sànson”, es va posar en funcionament a Sant Feliu l’any 1967 prop de l’antiga pedrera, ara sense explotació. Ubicada al Parc Natural de Collserola els darrers 45 anys ha configurat l’skyline de Sant Feliu. En l’actualitat pertany a la companyia “Valenciana de Cementos Portland, S.A.” filial de la mexicana CEMEX, principal productora de ciment blanc del món.

Coexistència difícil

La presència de la fàbrica ha comportat al llarg dels anys diversos conflictes amb la ciutadania de Sant Feliu. Prou conegudes són les protestes pels problemes de sorolls i de seguretat a causa del trànsit de camions, primer per la carretera de la Sànson i més tard pel barri de les Grases; i en els darrers anys, les manifestacions contràries a l’ús de residus orgànics i llots de depuradora com a combustible alternatiu.

Una altra qüestió tan important com la salut i la seguretat és la contaminació visual i paisatgística de la fàbrica en el seu entorn.

Impacte al paisatge

Al llarg dels anys d’explotació, de 1917 a 2002, es va malmetre l’entorn natural i paisatgístic de la muntanya. La activitat extractiva es va menjar literalment la muntanya, mentre un exèrcit d’edificacions prenien possessió de la zona. No va ser fins l’any 2002 quan va finalitzar la concessió d’explotació de la pedrera que la Sànson va aturar la seva activitat d’extracció.

Rastre industrial

Són diverses les instal·lacions que l’empresa ha deixat en desús i que no són necessàries per l’activitat actual: magatzems de pedra, cintes transportadores, dipòsits de material i d’altres edificacions auxiliars. No és la primera vegada que es demana el desmantellament d’aquestes instal•lacions, algunes de les quals presenten un important estat de degradació. Transcorreguts 10 anys des de l’acabament de l’explotació, és el moment d’exigir mesures per reduir l’impacte visual en el paisatge, millorar l’entorn natural de la nostra ciutat i buscar la integració de la fàbrica dins del Parc Natural de Collserola.

Compromís amb el medi

CEMEX ha realitzat en els darrers anys algunes intervencions de restauració i de millora de l’entorn natural de Collserola i, ha col·laborat amb el Consorci del Parc Natural de la serra de Collserola, amb una clara voluntat d’implicació en la restauració paisatgística i en la millora del medi ambient. No podria ser de cap altra forma,
quan l’objectiu és recuperar i restituir els terrenys al seu estat natural abans de l’activitat industrial.

A Sant Feliu, CEMEX té l’oportunitat d’aplicar la seva política ambiental i de treballar amb l’objectiu de dignificar la muntanya de la Creu als ulls de tota la ciutadania.

Nou impuls

En aquesta direcció plantejo tres aspectes per millorar l’entorn natural de la muntanya de la Creu:

- Pla de desmantellament de les instal·lacions en desús, a curt termini executar l’enderroc de l’estructura de la cinta transportadora i el magatzem de pedra.

- Recuperació i reforestació de l’entorn natural dels espais afectats per l’extracció de materials, amb actuacions per reduir el pendent dels talussos i afavorir la revegetació.

- Estudi de mesures per la integració de les actuals instal•lacions en ús al paisatge natural.

Proposta que trasllado al Consell Municipal de Medi Ambient de Sant Feliu de Llobregat amb la voluntat d’establir un conveni entre CEMEX i el Consorci del Parc Natural de la serra Collserola.

1 comentari:

  1. Estimado Jaime
    En primer lugar felicitarte por el redactado y el contenido de tu refleccion.Solamente quisiera actualizar,tras los últimos acontecimiento tu comentario.Como supongo conoceras Cemex no solamente a paralizado su actividad sino que también a vendido la planta de Sant Feliu a Cementos Molins.El problema radica en que no hay ningún compromiso,ni con la generalitad ni con el consorcio de Collserola de desmantelar ninguna instalación en desuso ya que la superficie de la planta están excluida de los limites del parque.Personalmente realice esta consulta.Aconsejo que busquemos una solución a través de la seguridad.Constatado esta que en fabricas sin actividad,la degradación de sus intalaciones se acentúan,y los elementos eléctricos y mecánicos costituyen un riesgo elevado para la accidental o simplemente curiosidad de nuestros respetables conciudadanos.
    Finalmente animarse a que sigas compartiendo tus siempre apreciados comentarios.

    ResponElimina

No te'n estiguis de dir la teva

Aquest és un espai obert on pots dir la teva, jo ja ho he fet. La teva opinió pot aportar aclariments i diferents punts de vista del què aquí es publica. Les millors aportacions sempre són les constructives, però totes són respectables.

Juntament amb el teu comentari afegeix el teu nom. Si vols seguir els articles publicats, pots subscriure't al bloc o contactar amb mi per rebre informació del que aquí es publiqui.

No tens cap Compte de Google? Inscriu-te aquí.

Amb aquest procés es crearà un compte de Google. Pots donar-te d'alta utilitzant el teu compte de correu electrònic.

ADVERTÈNCIA: Els comentaris que no siguin respectuosos amb les persones i valors, com la tolerància, no es publicaran. En queden exclosos els comentaris amb propostes violentes, discriminatoris tant de sexe com de raça, o qualsevol comentari que no respecti la legalitat vigent. Els comentaris anònims no es publicaran.


Escrits relacionats: